Iata ce se face cu ziua neplatita. Ne spun juristii.
Citez de pe www. Juridice.ro : "Modul în care este înregistrată prima zi de concediu medical (chiar şi neplătită) are o importanță operațională semnificativă. Clasificarea incorectă a acesteia drept concediu fără plată (spre deosebire de concediu medical (neplătit)) poate distorsiona calculul perioadelor contributive, evidențele de asigurări sociale, dar și datele istorice relevante pentru contribuțiile și asigurările angajaților. După cum enunţam anterior, în opinia noastră, prima zi de concediu medical ar trebui să fie raportată în continuare drept concediu medical (neplătit), în concordanță cu natura sa juridică."
Drept urmare, ziua neplatita, trebuie sa ramana in stat si pontaj ca Zi CM, iar certificatul trebuie inregistrat intocmai cum l-a scris medicul. Modul in care valoarea CM-ului este decontata, este altceva. Intocmai cum as taia o factura, dar de incasat o incasez partial.
Nota : Fostul meu coleg de banca este doctor gincolog. Cu fostii mei colegi ne intalnim de 40 de ani odata pe luna la aceiasi carciuma. In legatura cu CM-urile, colegul doctor mi-a spus ca majoritatea doctorilor NU ELIBEREAZA CM-uri INITIALE incepand cu O ZI LIBERA. Nu exista asa ceva, decat daca doctorul a consumat ceva. Tocmai de aceea se elibereaza CM, ca sa substituie niste zile lucratoare, nicicum zile nelucratoare. Zilele nelucratoare sunt permise in intervalul unui CM dar nu ca zi initiala. Deci povestea cu CM-uri incepand cu prima zi libera, e o falsa problema pe care tot am rostogolit-o pe aici.
Cu taiatul zilei lucrurile stau asa :
1. pentru concediile initiale mai mici sau egale cu 5 zile, se diminueaza cu o zi nr de zile platite de Angajator
2. pentru concediile initiale mai mari de 5 zile, se diminueaza cu o zi nr de zile platite de FNUASS