Salarii 2026

::D112, salarizare
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
viorel1955

Re: Salarii 2026

Post by viorel1955 »

hd56fox wrote: 17 Mar 2026, 09:32 .................... Nu stiu ce sa fac cu ziua neplatita.
Iata ce se face cu ziua neplatita. Ne spun juristii.

Citez de pe www. Juridice.ro : "Modul în care este înregistrată prima zi de concediu medical (chiar şi neplătită) are o importanță operațională semnificativă. Clasificarea incorectă a acesteia drept concediu fără plată (spre deosebire de concediu medical (neplătit)) poate distorsiona calculul perioadelor contributive, evidențele de asigurări sociale, dar și datele istorice relevante pentru contribuțiile și asigurările angajaților. După cum enunţam anterior, în opinia noastră, prima zi de concediu medical ar trebui să fie raportată în continuare drept concediu medical (neplătit), în concordanță cu natura sa juridică."

Drept urmare, ziua neplatita, trebuie sa ramana in stat si pontaj ca Zi CM, iar certificatul trebuie inregistrat intocmai cum l-a scris medicul. Modul in care valoarea CM-ului este decontata, este altceva. Intocmai cum as taia o factura, dar de incasat o incasez partial.
Nota : Fostul meu coleg de banca este doctor gincolog. Cu fostii mei colegi ne intalnim de 40 de ani odata pe luna la aceiasi carciuma. In legatura cu CM-urile, colegul doctor mi-a spus ca majoritatea doctorilor NU ELIBEREAZA CM-uri INITIALE incepand cu O ZI LIBERA. Nu exista asa ceva, decat daca doctorul a consumat ceva. Tocmai de aceea se elibereaza CM, ca sa substituie niste zile lucratoare, nicicum zile nelucratoare. Zilele nelucratoare sunt permise in intervalul unui CM dar nu ca zi initiala. Deci povestea cu CM-uri incepand cu prima zi libera, e o falsa problema pe care tot am rostogolit-o pe aici.

Cu taiatul zilei lucrurile stau asa :
1. pentru concediile initiale mai mici sau egale cu 5 zile, se diminueaza cu o zi nr de zile platite de Angajator
2. pentru concediile initiale mai mari de 5 zile, se diminueaza cu o zi nr de zile platite de FNUASS
nicu

Post by nicu »

@viorel
- am avut in 02.2026 medical cu prima zi duminica.
viorel1955

Post by viorel1955 »

nicu wrote: 18 Mar 2026, 09:22 @viorel
- am avut in 02.2026 medical cu prima zi duminica.
Eu am relatat ce mi-a spus un doctor. Daca ar fi asa s-ar declansa o competitie intre doctori si pacienti, de mamiera la care sa se elibereze mai multe CM-uri sambata, duminica si zilele de sarbatoare, ceea ce ar face ca Bolojan sa nu mai poata taia nimic..))
nicu

Post by nicu »

viorel1955 wrote: 18 Mar 2026, 11:50 Eu am relatat ce mi-a spus un doctor. Daca ar fi asa s-ar declansa o competitie intre doctori si pacienti, de mamiera la care sa se elibereze mai multe CM-uri sambata, duminica si zilele de sarbatoare, ceea ce ar face ca Bolojan sa nu mai poata taia nimic..))
- nu ajuta cu nimic, pentru ca prima zi lucratoare nu se plateste, nu prima zi calendaristica.
mgabi

Post by mgabi »

@nicu
Astept un raspuns oficial de la cnas.
Raman la parerea mea: ar trebui aplicata ordonanta, nu normele alea tembele!

textul din OUG:
... se suportă după cum urmează:
a) de către angajator, din a 2-a zi până inclusiv în a 6-a zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul indemnizațiilor
pentru incapacitate temporară de muncă, cu excepția indemnizațiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

Unde naiba vad aia zile lucratoare???

PS: CM-urile se dau incepand cu ziua in care s-a imbolnavit omul, daca te duci la urgenta duminica, atunci ai CM de duminica.
Zile lucratoare pot fi si cele din week-end, unii lucreaza inegal, altii in ture etc. si este foarte important pentru angajat sa justifice lipsa de la tura !!!
viorel1955

Post by viorel1955 »

@ mgabi Trebuie sa recunosc ca la cei care lucreaza la tura, e o problema. Dar repet, nu cred ca au dat un oug ca sa fie cazuri in care vor ramane cu mana goala. Asa zic eu. E clar ca vor ceva din fiecare CM initial. O sa ne lamurim cu ocazia primului CM din care nu s-a taiat nimic, pe cod indemnizatie 1, care va ajunge la Casa de Sanatate. Atunci o sa vedem ce au inteles ei din oug-ul acesta. Eu in program nu fac nimic automat in povestea asta. Am pus bomba in mana operatorului. Sa citeasca si sa decida, daca nu taie sau daca taie si de unde taie.
costin_mentor

Post by costin_mentor »

Legat de concediile medicale eu vad lucrurile cum le vede mgabi.
macifla

Post by macifla »

Şi eu consider că avem zi neplătita doar unde prima zi de CM iniţial este lucrătoare.
Cred că nu este nici-o contradicţie cu normele, în ambele exemple de acolo prima zi este lucratoare, exact asta face şi aplicaţia noastră. Probabil că au mers la derută cu formularea să poata respinge mai multe cereri de restituire, să mai câstige câteva luni până proceseaza cererile refacute, sau o să le accepte şi pe cele în care angajatorul se penalizează singur cu o zi unde nu era cazul.

Nici proiectul de OUG pentru completarea OUG nr. 91/2025 nu aduce alte lămuriri privind stabilirea eventualei zile neplătite, în afară de precizarea clară că se aplică doar concediilor medicale inițiale (deși acest lucru îmi părea evident și până acum).
costin_mentor

Post by costin_mentor »

In Ordin 521/27.02.2026, pe care-l puteti vedea aici: https://legislatie.just.ro/Public/Detal ... ent/307943, avem
"(4) Cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate este egal cu produsul dintre media zilnică și procentele prevăzute de lege, multiplicat cu numărul de zile lucrătoare din concediul medical din care se scade o zi, astfel:
Ci = Mzbci x ....% x NZLCM,
în care:
– Ci = cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate;
– Mzbci = media zilnică a bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate;
– NZLCM – 1 = numărul de zile lucrătoare din concediul medical minus prima zi lucrătoare"

Cei de la CNAS considera trebuie scazuta o zi lucratoare din orice certificat medical (indiferent ca este initial sau in continuare).
Eu pana acum am considerat ca se aplica doar celor initiale.
O formulare a OUG 91 + ordin 521 foarte deficitara.
macifla

Post by macifla »

Legiuitorul pare în deriva în continuare, incapabil de înţelegerea propriilor legi .
În nota de fundamentare a OUG pentru completarea OUG91, la 2.2 Descrierea situaţiei actuale avem: ...În forma actuală a reglementării, diminuarea indemnizației se aplică pentru fiecare certificat de concediu medical emis, indiferent dacă acestea sunt eliberate pentru același episod de boală, în mod succesiv...
cu câteva rânduri mai jos, la 2.3 Schimbări preconizate, avem:...Astfel, se instituie regula potrivit căreia, în cazul unui episod de incapacitate temporară de muncă pentru care sunt eliberate mai multe certificate de concediu medical succesive, diminuarea indemnizației se aplică o singură dată, cu o singură zi, indiferent de numărul certificatelor medicale emise. Prin această modificare se clarifică faptul că diminuarea nu este asociată fiecărui certificat în parte, ci întregului episod de boală.
Să întelegem de aici că legiuitorul modifică abordarea CM în continuare (2.2) sau doar clarifică, pt. că nu este nimic de modificat (2.3).
Aceste constructii (i)logice pot sugera fie o înțelegere lacunară a propriei reglementări, fie utilizarea unor instrumente AI cu cerinţe incomplete, fără furnizarea contextului relevant.
Post Reply