Salarii 2026

::D112, salarizare
Forum rules
:: limbajul folosit in acest forum va fi unul civilizat, in limita subiectelor din topicurile deschise.
:: orice manifestare necivilizata (agresiune verbala, comportament neadecvat, reclama abuziva fara legatura cu forumul) va duce la stergerea contului de user.
:: pt. inscriere USER NOU la acest FORUM, folositi linkul https://profox.ro/forum-register/
nicu

Re: Salarii 2026

Post by nicu »

@catalin7
-da, am pus o zi mai mult la angajator :x ( 13 care trebuie sa fie la Fnuass)
eugen

Post by eugen »

Pai cele 5 zile platite de angajator n-ar trebui sa fie calendaristice si scucesive? Parca in ordonanta zicea ca prima zi nu se plateste si apoi inca 5 zile plateste anagajatorul. Daca primele doua sunt nelucratoare, se da totul peste cap.
mgabi

Post by mgabi »

In odonanta scrie ca angajatorul suporta din ziua 2 pana in ziua 6.

Eu zic ca este destul de clar.
eugen

Post by eugen »

In ordonanta e clar dar nu spune ca prima zi trebuie sa fie lucratoare asa cum considera CASS-ul
nicu

Post by nicu »

eugen wrote: 13 Mar 2026, 23:04 In ordonanta e clar dar nu spune ca prima zi trebuie sa fie lucratoare asa cum considera CASS-ul
- CASS a luat asta in calcul ( in norme, la exemple, exista aceasta formulare, care contrazice alte parti chiar din norme si O.G. ):
NZLCM – 1 = numărul de zile lucrătoare din concediul medical minus prima zi lucrătoare.
mgabi

Post by mgabi »

Da, stiu ca normele sunt o balarie, dar norma nu poate schimba legea.
Cred ca un raspuns scris de la CNAS ar fi mai sigur.

PS: Stiu problema, am auzit de unele CJAS-uri care chiar au returnat cererile in aceste situatii.
De aceea eu am lasat editabil campul "zile neplatite" (chiar daca il incarc "corect")
hd56fox

Post by hd56fox »

Pentru cine nu a apucat sa vada proiectul noii ordonante.
Nu am putut sa atasez PDF-ul cu noua propunere de OUG dar mi-a comparat AI-ul cu cea veche si a iesit :

Noul proiect de Ordonanță de Urgență vine să repare o problemă ("efecte neintenționate") creată de OUG 91/2025. Până acum, tăierea unei zile din plata concediului medical se aplica pentru fiecare certificat eliberat, chiar dacă erau prelungiri succesive pentru aceeași boală.Iată exact diferențele și ce au de gând să schimbe:Penalizare unică pe episod de boală: Diminuarea indemnizației cu o zi se va aplica o singură dată pentru un episod de boală neîntrerupt. Această regulă se va aplica indiferent de câte certificate medicale succesive sunt eliberate pacientului pentru afecțiunea respectivă.Excepții totale (nu se va mai tăia nicio zi din plată): Regula diminuării cu o zi nu se va mai aplica deloc pentru următoarele situații:Concediile medicale de risc maternal.Concediile medicale pentru maternitate.Concediile medicale acordate pacienților incluși în programele naționale de sănătate (inclusiv pentru complicațiile acestora).Concediile medicale eliberate bolnavilor pe perioada internării în spitalizare continuă sau de zi.Momentul aplicării: Aceste noi reguli de calcul se vor aplica pentru concediile medicale acordate începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a ordonanței.Regulă administrativă temporară: Până la emiterea unor noi formulare tipizate, medicul curant va scrie manual „PNS” la rubrica „Observații” pentru pacienții din programele naționale, adăugând semnătura și parafa sa.
mfilip91

Post by mfilip91 »

În concluzie, pentru luna februarie sau până va întra noua ordonanță în vigoare, tăierea zilei de boală se va aplica:

- doar certificatelor inițiale, prima zi calendarisică?
- doar certificatelor inițiale, prima zi lucrătoare?
- pentru toate certificatele, prima zi calendarisică?
- pentru toate certificatele, prima zi lucrătoare?
- în D112 cum reflectați aceste zile?

Cum ați procedat? Mulțumesc!
nicu

Post by nicu »

-prima zi lucratoare la toate concediile medicale.
hd56fox

Post by hd56fox »

Salariile sunt date (firme cu multi angajati). Prevad ce scandal iasa cand va trebui sa le ia banii.
Eu am taiat prima zi calendaristica. Nu stiu ce sa fac cu ziua neplatita.
Si cred ca normal ar fi sa facem asa din moment ce ei isi dau seama ca a fost gresit si nu cum le-a fost intentia.
Problema e ca cei de la casa de sanatate dau banii, puterea e la ei, chiar daca logica e la noi.
Mai vedem. Care nu primeste banii, vor fi obligati sa refaca statele de plata.
La mine exista posibilitatea sa puna ei cate zile vor, dar sunt convins ca nu au facut-o, au lasat cum am calculat eu.
Post Reply