Search  
Thursday, October 22, 2020 ..:: Forum ::.. Register  Login
 Forum Minimize
Pentru a putea posta mesaje trebuie să vă înregistraţi.
Notă: Mesajele cu conţinut jignitor sau ilegal (inclusiv cereri de soft piratat) nu sunt acceptate şi vor fi şterse imediat .

Pentru a primi raspunsuri rapide si corecte, scrieti in mesaj ce intentionati sa faceti, ce mesaj de eroare primiti, in ce context si in urma caror actiuni. De asemenea, mentionati versiunea de FoxPro in care lucrati!
Dacă nu specificați versiunea, se consideră VFP 9.0 SP2.

SearchForum Home
  Raportari pentru Institutii publice  Legislatie  Somaj tehnic...
 Re: Somaj tehnic
 
 4/20/2020 11:56:50 PM
User is offlinemfilip91
217 posts
4th


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
In anterioara mea postare ( si in altele anterioare) mi-am exprimat parerea ca, asa cum apare legiferata, indemnizatia de somaj tehnic, trebuie inregistrata contabil, platita salariatilor, calculate contributiile si raportate(D112) IN LUNA IN CARE SE INCASEAZA BANII DE LA AJOFM. Argumente: (Pt.usurinta o sa luam cazul concret al lunii MARTIE) 1. contractele de munca sint SUSPENDATE incepind cu data de 23.03.2020. Incepind cu acea data, omul NU este pontat, in acceptiunea notiunii de pontaj. Statul de plata aferent lunii martie va cuprinde NUMAI venitul aferent zilelor lucrate. Evident ca si inregistrarile contabile ale ch. cu salariile, contributii si raportarea (D112) vor cuprinde numai aceste venituri ( ai citit Viorel?) 2. Suma incasata de la somaj, trebuie platita oamenilor in TERMEN DE 3 ZILE. Acest termen, foarte probabil NU va coincide cu data stabilita platii salariilor. Prin urmare va avea un "stat de plata" special pt. aceasta indemnoizatie. 3. Suma NU reprezinta o cheltuiala a firmei cu salariile ci un venit/subventie de la buget si se inregistreaza in luna in care se inacaseaza. Cred ca aceste lucruri le-au avut in vedere cind au spus ca prevederile OUG 48 se aplica incepind cu luna aprilie, aceasta fiind de fapt PRIMA luna posibila in care se inacaseaza indemnizatii. Prin prisma acestei logici, nu se stie cum va arata (SI CIND!!!) D112. Cred, in proportie de 98%, ca aceasta a fost logica. Deci, viorel: in luna martie, contabil NU constitui nici o cheltuiala (inregistrare) cu indemnizatia aferenta somajului ci numai in luna in care incasezi indemnizatia si in care vei inregistra si plata catre oameni. Cu toate acestea: eu, personal, in aplicatia mea, am inregistrat in statul de plata al lunii MARTIE, indemnizatia de somaj din luna martie ( in contradictie cu ceea ce am scris mai sus!). De ce? Pentru ca, daca am cumulat la "zilele lucrate" si "zilele de somaj th", a "indemniz. de somaj" la "venit brut", D112 a functionat perfect, fara erori, cu exceptia CAM din a carei baza nu se poate exclude indemnizatia de somaj (conf.legii). Pentru indemnizatia de parinti nu a fost absolut nici o problema. Declaratiile D112 au fost transmise. Nu au fost erori. Repet: contributiile sint calculate corect, cu exceptia CAM a carei baze nu poate fi fentata.
 4/21/2020 9:03:58 AM
User is offlinegabi123
520 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
De acord cu colegul @mfilip. Oug30 zice:
Calculul,retinerea si plata creantelor se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. art.XI(5)
Plata creantelor se face pana in 25 a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de șomaj. art XI(7)
Deci plata si declararea creantelor are termen limita dupa primirea sumelor de la somaj dar (si am avut 1 caz) daca SC doreste poate sa plateasca din fonduri proprii absolut cand vrea muschiul sau dar inaintea datei pomenite
Fara a fi contabil ma gandesc ca NC-creante si plata se va face in luna declararii
In alta ordine de idei , vreau sa va propun ca noi astia care am mai ramas aci sa facem un grup de discutii pe FB sau pe ce vreti voi , comunicarea e totusi mult mai rapida-facila
 4/21/2020 2:33:27 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@mfilip91 Logica lor, pe mine cel putin ma depaseste, pentru ca se calca in picioare toate normele contabile. Sa faca intrun fel, numai sa faca odata.
 4/21/2020 3:07:20 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Iar stric si refac ... inca nu stiu cu ce luna :((

Am soc. care au dat statele si decl. si contributii si tot ... de constructii!
Acum ce dumnezeu sa faca cu cei in concediu parinti ? Ramane cu facilitati pe martie sau nu?
Sa vezi ce frumos va fi cand vor afla ca raman cu jumatate din bani!

Eu am trimis intrebare la anaf (ca la telefon n-am sanse) , astept sa vad ce-mi raspund (si cand).
 4/21/2020 3:30:50 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
PS: La concediu parinti, la constructii ... cum calculez impozitul? Cu deduceri sau fara???? Si daca este cu deduceri, ce venit incadrez in tabel?
Si o sa-i trec cu "scutit constructii" in D112? Sau ii trecem de 2 ori ca la contracte multiple?
Sau facem stat separat ca la somaj tehnic si nu dam deducere?

Astia sunt dusi cu capul, nu puteau sa testeze pe mai multe exemple de state? Sau nu stiu deloc sa calculeze un stat si nu pot face cateva simulari?

 4/21/2020 4:13:27 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@mgabi La impozit la constructori am mers pe proportionalitate de venituri ! (cu toate ca functia Impozit nu este liniara) La deducere am licrat cu BRUT-Ven_smj-Ven_parinti ! . Am testat si cu un stat si cu 2 state si e o diferenta de 1 leu la impozit !!
 4/21/2020 4:16:30 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@mgabi Scuze, functia Impozit ESTE liniara, DEDUCEREA nu este liniara.
 4/21/2020 4:28:48 PM
User is offlinegabi123
520 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A) Modified By gabi123  on 4/21/2020 4:30:10 PM)
Ai spart deducerea in 2 ?
 4/21/2020 6:06:50 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Nu ! Am scazut din Brut somajul si parintii si am facut deducerea ! Aici e o aiureala, ptr ca Deducerea este invers proportionala cu venitul, adica daca venitul scade, deducerea creste si invers ! Dar am respectat ce au zis ei !
 4/21/2020 9:45:47 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Initial am lucrat co parinti asa, dar la constructii este impozabila doar suma pt.parinti ...
Personal cred ca este mai bine sa consideram ca si co parinti se da ca som.tehnic, fara deduceri, ca un FF2 distinct, cu stat distinct... doar ca nu cred ca ei au gandit-o asa!


 4/21/2020 10:01:34 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
PS: Facilitatile pt. constructii NU se acorda la indemnizatii pe perioada starii de urgenta. Cand nu este stare de urgenta, se acorda :)))
La iarna, daca se inchid scolile (uneori ninge iarna!) fara a decreta stare de urgenta, CO parinti va fi calculat normal, cu facilitati!

Am innebunit de tot!

Eu cred ca ii voi pune sa introduca separat angajatii cu CO parinte inca o data, fara facilitati si gata!

 4/21/2020 11:47:42 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@mgabi aia cu co parinti este numai pentru perioada de urgenta ! De ce mai complici o treaba deja complicata ? In al doilea rand in declaratie precum probabil stii, sectiunea D3 din Declaratie, nu intra in nicio validare. Deci la impozit si la deducere poti sa scrii tot ce vrei tu ! N-ar fi mai bine sa-i lasi pe ei sa constate daca e gresit sau nu ? Crede-ma, la o luna dupa varcolacul acesta, nu numai ei, dar si noi, habar nu vom avea cum am calculat astea.
 4/22/2020 1:29:51 AM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Din pacate este mai incurcat decat ti-ai imaginat.
L19/2020:
"(1) Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu."

Deci de fiecare data cand ii trazneste lu' madam Firea sa inchida scolile ca s-a mazgalit strada cu 1,5 mm de zapada ... o sa ai CO parinti.
Si cum n-o sa mai fie stare de urgenta ca acum, o sa fie calculate toate CU facilitati (ca doar in starea de urgenta sunt eliminate facilitatile potrivit OUG 48).

Si nu-mi place sa tot fac carpeli (desi cam asta facem de ceva ani!) ... asa ca incerc sa iau in calcul toate variantele posibile cand fac modificari.
(desi ei mai mereu gasesc si una imposibila ...)
 4/22/2020 2:28:22 AM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@mgabi "Cuantumul indemnizației pentru fiecare zi liberă este de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (care este în prezent de 5.429 lei). Indemnizația se plătește de angajator și este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale în condițiile prevăzute de Legea 227/2015 privind Codul fiscal."

Uite ce scrie "se plateste de angajator" cu toate alea. Ce nu clar ? Angajatorul dupa aia se deconteaza cu AJOFM ca la CM-ur,i adica odata la 3 ani !!
Nu te mai omora, cand o apare aprofundam problema. Maine poimaine cad astia dela putere, vin alti nrbuni si anuleaza legea. Tu ramai insa cu codul in program si n-o sa ai curajul sa-l stergi, ca nu-ti mai aduci aminte ce consecinte s-ar putea sa aiba prin alte parti.

 4/22/2020 10:43:24 AM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@viorel Si tu lucrezi noaptea :)))
Pai este chiar simplu cu acest CO la firmele obisnuite. Singura neclaritate este cu impozitul/deducere ... dar am facut ca la somaj bucata de CO si calculez netul de recuperat fara deduceri (avantaj stat).

Problema MARE este la constructii, eu am mai multi in situatia asta si acolo este ca la nebuni. Adica 2-3 luni fara facilitati (cu martie nu se stie clar, eu zic CU), iar restul timpului normal (cu facilitati).
Si eu trebuie sa taxez corect, pentru ca influenteaza restul de plata (statul final)...

Nu stiu daca ai constructii, dar acolo este o varza in salarizarea din aceasta perioada! Iar eu trebuie sa fac cumva sa iasa un stat cu rest de plata corect!
 4/22/2020 11:03:30 AM
User is offlineliviut
104 posts
5th


Re: Somaj tehnic
 (Romania)
Despre D112 nu se mai aude nimic ?
 4/22/2020 11:27:29 AM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Ba da ! Ieri la ora 12 s-au apucat de treaba !
 4/22/2020 11:31:36 AM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Eu le-am spus la astia ai mei, sa dea la Martie declaratia cu timpul lucrat pe actualul formular, iar cand oi finaliza eu programul dam rectificativa. Nu ma grabesc deloc, ca nu sunt la puscarie. Se pare insa, ca toata lumea a inteles !
 4/22/2020 12:23:45 PM
User is offlineghircoiascamil
126 posts
www.info-expert.ro
5th


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Din ce am tot studiat se contureaza urmatorul scenariu:

1.) Somaj tehnic declarat in D112 doar in luna in care se incaseaza (pana la 25 ale lunii urmatoare). De acici rezulta punctul 2:
2.) Un stat separat cu somajul tehnic si contributiile aferente, urmand sa se stabileasca daca in D112 se vor raporta contributiile in rubrici separate (calculate separat) sau la gramada prin recalcul aplicand cota asupra brutului total ce i se cuvine omului si pentru timpul lucrat,etc.
3.) Impozitul e alta poveste cu deducerea respectiva daca se calculeaza separat impozitul pt. somaj tehnic si se aduna la impozitul ramas sau daca se calculeaza pe total dar cu deducere doar la venitul brut fara somaj tehnic.

Voi ce ati facut ?
 4/22/2020 2:43:13 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@mgabi Scoate orice fel de Rest de Plata si sa vedem cine il contesta ! :))) Fi serios ! Ce scrii tu ramane valabil !
 4/22/2020 5:53:01 PM
User is offlinecostin_mentor
723 posts
www.accessoft.ro
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Se apropie 1 mai si in curand se vor face salariile pentru luna aprilie 2020.
Ati observat in legislatie ca daca un salariat, care a fost in somaj tehnic (suportat de stat) in luna martie 2020, vine in luna aprilie 2020 cu un concediu medical, atunci pentru perioada de somaj tehnic (suportat de stat) se ia in calcul salariul minim brut pe tara proportional cu numarul de zile de somaj tehnic?
 4/22/2020 6:08:40 PM
User is offlinemfilip91
217 posts
4th


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
costin_mentor: da, asa este. Baza de calcul aferenta zilelor de somaj tehnic este salarul minim corespunzator acelor zile.
 4/22/2020 6:13:27 PM
User is offlinegabi123
520 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
(12) Perioada prevăzută la alin. (1), pentru care salariații ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate și angajatorii acestor salariați nu datorează contribuția asigurătorie pentru muncă conform prevederilor art. 220^5 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, constituie stagiu de cotizare fără plata contribuției în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare. Pentru stabilirea și calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, cu modificările și completările ulterioare, se utilizează salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare în perioada prevăzută la alin. (1).
(la 30-03-2020, Articolul XI a fost completat de Punctul 3, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 32 din 26 martie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 260 din 30 martie 2020 )
(13) În situația în care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (12) este corespunzător unei fracțiuni de lună, se utilizează salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare în perioada respectivă, corespunzător fracțiunii de lună.
 4/22/2020 8:48:38 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
 viorel1955 wrote
@mgabi Scoate orice fel de Rest de Plata si sa vedem cine il contesta ! :))) Fi serios ! Ce scrii tu ramane valabil !


Pai asa am si facut pentru martie (ca si tine), doar cu partea lucrata + CO parinti (calculat normal, ca orice alt venit).
Toti au fost de acord asa, urmand sa facem rectificative cand se vor lamuri.
 4/23/2020 10:47:37 AM
User is offlinegabi123
520 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A) Modified By gabi123  on 4/23/2020 10:48:49 AM)
E adevarat ca daca un salariat cu facilitati constructii primeste concediu parinti , pierde facilitatile de constructii si pentru timpul lucrat ?
Aud tot mai multe opinii in sensul asta dar nu gasesc un temei legal pentru asa ceva
 4/23/2020 12:06:55 PM
User is offlineadibon
13 posts


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Oug 48,Art II Derogare pentru indemnizațiile de 75% - Prin derogare de la prevederile art. 60, 138^1 şi 154 alin. (1) lit. r) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada stării de urgenţă, pentru indemnizaţiile prevăzute la art. XI alin. (1) şi art. XV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 şi la art. 3 din Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, respectiv din bugetul de stat, nu se acordă facilităţi fiscale. Prevederile se aplică indemnizaţiilor acordate din bugetul de asigurări pentru şomaj sau bugetul de stat începând cu luna aprilie 2020.
 4/23/2020 1:41:54 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@gabi123 "E adevarat ca daca un salariat cu facilitati constructii primeste concediu parinti , pierde facilitatile de constructii si pentru timpul lucrat ?
Aud tot mai multe opinii in sensul asta dar nu gasesc un temei legal pentru asa ceva"

gabi, asa ceva nu puteai sa auzi decat la Radio-Erevan !!
 4/23/2020 1:53:15 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Regula e simpla la constructori, ce plateste angajatorul e cu facilitati, ce plateste statul este fara. Nu stiu precis, cum sta traba cu Somajul Tehnic platit de Angajator ?
 4/23/2020 2:41:46 PM
User is offlinegabi123
520 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Multumesc tuturor pentru raspunsuri
Somajul tehnic/SC se taxeaza ca orice venit normal (zic eu) si in cazul constructorilor , parerea mea , pentru ca oug 48 specifica clar la ce articole se face exceptia cu neaplicarea facilitatilor adica art. XI alin. (1) și art. XV din oug 30 si la art. 3 din L19
 4/23/2020 3:57:29 PM
User is offlinenicu
292 posts
4th


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
-la salariati care sint platiti in luna in functie de ore medii lunare an=167.333 (pe anul 2020) la stabilire suma somaj tehnic OG30/2020 pt. martie a-ti calculat : a) 2320 * 16 ore somaj / 167.333 * 0.75 b) 2320 * 16 ore somaj / 176 * 0.75 ?
 4/23/2020 4:14:10 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@nicu "la salariati care sint platiti in luna in functie de ore medii lunare an=167.333 (pe anul 2020) la stabilire suma somaj tehnic OG30/2020 pt. martie a-ti calculat : a) 2320 * 16 ore somaj / 167.333 * 0.75 b) 2320 * 16 ore somaj / 176 * 0.75 ?"

Daca asa ai mers dela inceputul anului, pastrezi regula si pentru somaj (a) !
 4/23/2020 10:34:10 PM
User is offlineSCHRECK
489 posts
2nd


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Si eu asa am mers. Cine a lucrat cu 167.33. am calculat cu acest tarif somajul tehnic
Am introdus 2 campuri noi, zile somaj tehnic si val.somaj tehnic, pe statul de plata am defalcat in brut societate, somaj tehnic si total brut din care am calculat contributiile.
Pt.luna martie, tinand cont sunt doar cateva zile de somaj tehnic nu mai tinut cont de deduceri scutiri in constructii, este dificil de modificat in program si fara sens

Pt. luna Aprilie unde va fi toata luna somaj tehnic eu am in program pus doua bife deducere si scutit in consructii.
Pe nota contabila am mai adaugat o inregistrare 4458 - 421 = somaj tehnic
Prin validator mi-a trecut aparand doar avertizment ca nu este bine calculat CAM-ul

Nu stiu cum va fi in aprilie, cand toata luna vor fi suspendati, daca nu modifica validatorul va aparea eroarea exista sume fara zile

Problema este mai grava, trebuie modificat si in aplicatia de la casa de sanatate SIUI.
Pana acuma de ani de zile nu s-a rezolvat problema ca daca cineva este suspendat este scos in mod automat de la asigurati iar dupa incetarea suspendarii nu mai este pus automat inapoi ca asigurat
trebuie facut rectificativa cu data angajarii egal cu data incetarii suspendarii.
Miram-asi sa se rezolve in SIUi. Parca vad ca in iunie toti cei care au avut somaj tehnic vor aparea ca neasigurati la casa de sanatate
 4/24/2020 4:46:05 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Atentie, alea din D112 nu sunt date de angajare/incetare ... ci date de intrare/iesire din asigurare sanatate !!!

Daca nu-i pui data iesirii din FNUASS, nu are de ce sa apara la ei neasigurat!
Adica sunt pe jumatate suspendati, primesc salariu si sunt la dispozitia angajatorului (adica se prezinta obligatoriu daca-i cheama, altfel nemotivate ... si desfacerea contr.).
 4/24/2020 6:14:48 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Dupa cat dureaza upgradarea aceasta si opacitatea cu care se lucreaza mi-e teama ca vom avea surprize. Ultimul mesaj dela prietenii mei de acolo, suna asa "Au complicat lucrurile de te doare capul !". Nu am mai cerut detalii pentru ca erau facuti cu nervii la maxim. Intrand pe un site al CECAR, era un individ acolo care chipurile a participat la analiza mizeriei si acesta vorbea de o declaratie "hibrida" la Aprilie, pe doua coloane care sa cuprinda si datele din Aprilie si cele din Martie !!!! Oricum ceva ca in filmele cu prosti.

http://www.ceccarbusinessmagazine.ro
 4/24/2020 6:24:54 PM
User is offlinemr_api
1003 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
inital ma bucurasem cand am auzit ca 112 va ramane neschimbata si gasim noi metode de a inregistra somajul si liberele parinti ca mereu pt o mica schimbare au rasturnat totul,acum pt cateva sume parca vezi 50 campuri noi si 70% din formule/validari,modificate...
 4/24/2020 6:53:57 PM
User is offlinecostin_mentor
723 posts
www.accessoft.ro
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Daca o sa faca asta: "pe doua coloane care sa cuprinda si datele din Aprilie si cele din Martie " eu zic sa mergem sa-i impuscam.

Mi se pare ca astia de acum (PNL) ca se intrec cu cei de la PSD (anul trecut) care din ei sa scoata cele mai imposibile si tranzite formule la care nici un om normal nu s-ar gandi.
 4/25/2020 12:31:43 AM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@costin_mentor "Daca o sa faca asta: "pe doua coloane care sa cuprinda si datele din Aprilie si cele din Martie " eu zic sa mergem sa-i impuscam."

Eu sa stii, iti spun deacum, nu merg, pentru ca nu-mi place sa stau la coada !

 4/25/2020 1:14:47 AM
User is offlineEugen Gliga
2201 posts
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Nu vad niciun motiv sa mai modific sau sa rectific D112, din moment ce am depus declaratia cu sumele corecte si fara erori.
 4/25/2020 10:25:21 AM
User is offlinemr_api
1003 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
http://www.ceccarbusinessmagazine.ro/mfp-aplicarea-unor-masuri-fiscale-adoptate-pe-perioada-starii-de-urgenta-a6244/ Obligațiile fiscale reprezentând impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente lunii martie, cu termen legal de depunere 25 aprilie 2020, vor fi declarate până la data de 27 aprilie 2020 inclusiv, prin completarea și depunerea formularului 112 aprobat prin Ordinul ministrul finanțelor publice, ministrul muncii și justiției sociale și ministrul sănătății nr.3063/1376/1430/2019. Formularul se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță și se poate descărca de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Pentru declararea obligațiilor fiscale aferente lunii aprilie 2020, cu termen legal de depunere 25 mai 2020, este în curs de aprobare un nou model de formular 112, în care vor fi evidențiate reglementările legale aprobate în perioada stării de urgență. Precizăm că, potrivit art.XI alin.(7) din OUG nr.30/2020 cu modificările și completările ulterioare, termenul de plată și declarare a obligațiilor fiscale prevăzute conform alin. (5) este data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de șomaj. Ca urmare, obligațiile fiscale aferente indemnizațiilor de somaj tehnic acordate din bugetul asigurări pentru șomaj sau după caz din bugetul de stat în baza OUG nr. 30/2020, cu modificările și completările ulterioare, plătite prin intermediul angajatorilor/plătitorilor de venit, se declară și se plătesc prin declarația – formular 112 în conformitate cu aceste prevederi legale, respectiv, pentru sumele încasate de angajatori în luna aprilie – până la data de 25 mai. Astfel, la modificarea declarației 112, s-au avut în vedere prevederile din Legea pensiilor și Legea privind reforma în domeniul sănătății, în ceea ce privește asigurarea continuității calității de asigurat în cele două sisteme. Pentru asigurarea continuității stagiului de cotizare s-a identificat soluția ca, în declarația 112 aferentă perioadei de raportare, să se completeze în anexa Asigurat, pentru fiecare persoană care beneficiază de indemnizație, informațiile necesare stabilirii stagiului de cotizare pentru perioada de somaj tehnic, pentru fiecare lună în care persoana a beneficiat de indemnizație. De ex: un angajator a încasat în luna aprilie indemnizațiile pentru luna martie – în D112 aferentă lunii aprilie, care se depune în mai, în anexa Asigurat pe care o completează pentru persoana aflată în somaj tehnic va putea înscrie distinct de obligațiile lunii aprilie, CAS și CASS aferent lunii martie.
 4/25/2020 11:18:45 AM
User is offlinemr_api
1003 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
eu am calculat cumulat cu venitul realizat(daca exista) pt ca asa permite momentan 112 si asa am de gand sa-l si las si sa incerc sa completez in viitoarea declaratie cumva CAS si CASS pt som tehnic.singura problema o sa fie in mai cand probabil va exista si venit realizat si posibil o mica dif de rotunjire,dar poate o tolereaza validatorul sau da o simpla averizare...
 4/25/2020 11:28:31 AM
User is offlinecornels
4 posts


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Un comunicat mai complet il gasiti aici: http://www.datoriepublica.gov.ro/acasa.html?method=detalii&id=999648551 Dar eu totusi raman cu o nedumerire: in ce luna declar zilele de somaj tehnic? pentru ca in comunicate face referire doar la CAS si CASS.
 4/25/2020 4:07:07 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@Eugen Gliga "Nu vad niciun motiv sa mai modific sau sa rectific D112, din moment ce am depus declaratia cu sumele corecte si fara erori."

Eugene, ia dezvolta cum ai facut, ca poate intradevar e o solutie si ne luam si noi dupa tine ! Cum ai rezolvat problema pe actualul formular, mai ales pentru constructori ?
 4/25/2020 4:51:53 PM
User is offlinegabi123
520 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Chiar daca ati depus 112 cu somaj , e doar o chestie de maiestrie sa facem logica lor sa inghita ce-i dam , dar banuiesc ca vor soliticta concret zile si creante pentru cele 2 luni ca sa confrunte cu cererile de somaj primite de la firme Asa ca vom redepune cel mai probabil
Va rog frumos cine are un exemplu de calcul pentru o firma cu facilitati constructii in lunile 3 sau 4 cu zile lucrate + zile concediu parinte ,sa-mi dea si mie zilele pontate si restul de plata sa ma verific
 4/25/2020 7:29:52 PM
User is offlineandrei
237 posts
https://sites.google.com/view/andreilucian2020
4th


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Veniturile aferente lunii Martie pentru Declaratia 112 se pot raporta fara probleme deosebite pe actualul format, inclusiv cu somajul tehnic suportat din bugetul de stat!
In anumite cazuri particulare se genereaza avertismente (ceva normal) si este posibil ca in situatii exceptionale sa se genereze o eroare care se remediaza cu un premiu de 1 leu acordat de angajator (C.M. FNUASS + Somaj tehnic suportat integral din bugetul de stat)!
Nu doar ca ineptiile debitate de ANAF si CECCAR nu ar elimina avertismentele si erorile existente dar ar putea genera si altele, in functie de cum se vor raporta concret aceste situatii!
Mai mult, s-ar putea sa faca PRAF stagiile de cotizare pentru salariatii aflati in somaj tehnic (ex. ce se intampla cu un salariat aflat in somaj tehnic TOATA luna Aprilie, care dupa "specialisti" se vor raporta in luna Mai, si poate pleaca si in 30.04.2020 pentru a nu avea ce cauta pe declaratia aferenta lunii Mai 2020!)!
Sper sa le vina mintea la cap (ANAF) si sa renunte la INEPTIILE din comunicatul de presa!
Solutia pentru Declaratia 112 aferenta lunii Martie 2020 (si urmatoarele) este simpla: termenul de raportare si plata a obligatiilor aferente lunii Martie/Aprilie/Mai 2020 este data de 25 a lunii Mai/Iunie/Iulie 2020 pentru angajatorii care au platit indemnizatii de Somaj tehnic suportate din bugetul de stat! Este cea mai LOGICA si SIMPLA solutie!

Cu "putina maiestrie" si cateva nopti nedormite, salariile aferente lunii Martie 2020 (si Aprilie, Mai si cine stie cate alte luni) se pot calcula, pe un singur contract/fisa de salarizare/inregistrare, inclusiv pentru constructii, cu o posibila diferenta de 1 leu la impozit din cauza ca sunt mult prea multe baze de impozitare separate!
Exemplu (cu facilitati sector constructii):
- Angajat la functia de baza
- 100 lei avantaje impozabile (ex. tichete de masa)
- 10 zile lucrate
- 5 zile supraveghere copil (SC)
- 7 zile somaj tehnic (ST)
- "Victime colaterale": 1 leu diferenta impozit trecut pe scutit (nu afecteaza restul de plata)!
Imagine: https://www.dropbox.com/s/yuj1a7b9b0dj6qp/CalculSalariiMartie2020.png
 4/25/2020 11:07:42 PM
User is offlineclivius33
230 posts
4th


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@viorel1955 si mie mi-a iesit D112 in regula pe actualul format (eu obtin direct fisierul XML, nu utilizez softul A), se valideaza cel mult cu atentionarea S21.5 parca, atunci cand persoana este toata luna in somaj tehnic sau in perioada de zile libere parinti.

Pt. sectorul constructii, pe per. starii de urgenta, cand somajul tehnic si concediul pt. parinti nu beneficiaza de facilitati, trebuie aplicat mecanismul scutirilor partiale. Eu am implementat acest mecanism in program inca din luna iulie 2019, deoarece am firme din constructii care detaseaza salariatii in strainatate, sumele aferente nebeneficiind de facilitati, la fel si pt. situatiile rare in care venitul brut depaseste 30000 de lei, e fix acelasi lucru!

Mi-e teama insa ca toata munca mea de mai bine de-o luna va deveni inutila cu proiectul asta 'horror' despre care se vorbeste acum! Ce putem face oare sa-l impiedicam, unde sa scriem?
 4/26/2020 1:09:56 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@clivius33 Nu poti sa scri nicaieri, pentru ca au scris ei inainte in ordonanta. Ca sa faca altceva, trebuie o noua ordonanta. I-am scris eu presedintei ANAF D-na Calugareanu, ca pe viitor la analizele de politici contabile, sa fie invitati si specialisti IT din ANAF care sa analizeze in ce masura modificarile sustinute de legiuitori, se incadreaza sau nu in filosofia softurilor existente. Nu orice ii bubuie cuiva prin cap, poate fi incadrat intr-o baza de date cu o anume orientare. Situatia seamana la indigo cu momentul 22 iulie 2019 (Art60 pct5 CF) cand ati vazut ce am patit, pentru o data calendaristica neadequata, scoasa din palarie. Nu putem sa mergem la infinit pe politica nebunilor, care arunca pietre in apa, in ideea ca s-or gasi niste destepti care sa le scoata de acolo.
 4/26/2020 7:14:05 PM
User is offlineEugen Gliga
2201 posts
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
 viorel1955 wrote @Eugen Gliga "Nu vad niciun motiv sa mai modific sau sa rectific D112, din moment ce am depus declaratia cu sumele corecte si fara erori."

Eugene, ia dezvolta cum ai facut, ca poate intradevar e o solutie si ne luam si noi dupa tine ! Cum ai rezolvat problema pe actualul formular, mai ales pentru constructori ?


Dau un exemplu cu o persoane cu salar de 5000 lei care are in martie 1o zile lucrate si 12 zile somaj tehnic:
Statul de plata contine doua pontaje. Pontajul pentru timpul lucrat: Venit realizat pe 10 zile 5000/22*10=2273, cas 568, sanatate 227, deducere 405, impozit 107, rest plata 1371
Pontajul pentru somaj tehnic. Venit realizat pentru 12 zile: 5000/22*12*0/75=2045, Cas 511, Sanatate 205, impozit 133, Rest plata 1196
Cam-ul calculat la 2273-> 51. Atasez pdf-ul creat fara erori cu xml incorporat.
Acuma sumele calculate sunt conforme cu ordonanta. Declaratia este conform validatorului, la data depunerii. Ce motive as avea sa mai depun vreo declaratie rectificativa atat timp cat sumele raman aceleasi.

d112_11351635_2020_03.zip 
 4/26/2020 9:57:31 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@Eugen Gliga Da ! E corect, numai ca 75% ala, la mine nu am unde sa il infig, decat intr-un camp numit Alte Venituri si sa-i antecalculez valoarea 75% proportional cu zilele somaj. Orice alt venit la mine decurge din pontaj. Apoi vine povestea constructorilor unde facilitatile sunt definite pe societate iar nu pe salariat. Degeaba fac doua state, pentru ca pot fi 2 state cu facilitati sau 2 state fara facilitati. Adica daca societatea are facilitati, are toata lumea, daca nu are, evident nu are nimeni. Si nu mai vreau alte bife pe acolo. Ma bucur ca la tine a mers. Probabil ai lucrat pe alta logica decat a mea. Acuma mai vine si partea II, ca daca astia fac la 2 coloane (Martie si Aprilie) in Declaratia la Aprilie atunci ma gandesc Eugene, ca vom ciripi toti pe aceiasi craca, pentru ca nu o sa poti sa nu complectezi nimic la luna Martie in declaratia dela Aprilie. Nu ai de unde sa sti de unde isi vor lua ei contributiile la Martie. (din pdf Martie sau Aprilie ?)
 4/27/2020 12:59:25 AM
User is offlineEugen Gliga
2201 posts
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Pai eu am avut in statul de plata un camp cu zile somaj tehnic si unul cu sume somaj tehnic, ramase ascunse din 2010. In final sumele somaj tehnic se aduna la total venit, dar coloanele respective ma ajuta sa aranjez declaratia D112 sa iasa Ok. Aceleasi coloane ma ajuta si la constructii sa nu dau facilitate la zilele de somaj tehnic, iar sectiunea asiguratB41 ( introdusa cu aberatia de anul trecut ) imi permite sa pun un om atat cu facilitati cat si fara. In rest, daca astia fac treaba aia aberanta de care zici, incerc sa scot cumva camasa. Din declaratia mea nu rezulta ca as avea somaj tehnic, deci as putea face la fel si in declaratia de aprilie, fara ca cineva se se prinda. Singura problema ar putea fi la un control in sensul ca vor vedea ca mi-au dat somaj tehnic iar eu nu am raportat nimic. Insa, la un control nu vor gasi nimic de plata in plus ci doar ca declaratiile nu au fost rectificate. ( scuza va fi ca nu e gata programul )
Ideea a fost ca am facut modificari minime si care nu imi incurca programul si declaratiile viitoare. Sa faci modificari complicate si care se aplica pentru o luna sau doua si aproape pe gratis nu este deloc productiv.
Atasez si varianta cu constructii sa vezi cum arata.
 4/27/2020 1:04:44 AM
User is offlineEugen Gliga
2201 posts
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Vad ca nu nu am reusit sa atasez nimic
d112_11351635_2020_03_C.zip 
 4/27/2020 10:35:21 AM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@Eugen Gliga Am vazut ! Bine in principiu poti sa o faci intrun fel, problema este cum le explici la clienti sa faca ! Ai vazut ANAF gansise initial ceva foarte simplu, dupa care s-a ales praful. Si stand de vorba cu tine acum, m-am gandit ca intradevar puteam ca, al doilea stat cu somajul la constructori, sa-l consider salariat parttime cu serviciul in alta parte, ca oricum era o jumatate de luna, situatie in care nu-i acorda facilitatile. Dar la ora aia, nu ma gandeam ca astia ne vor lasa cu ochii in soare chiar asa .
 4/27/2020 12:04:25 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Asta a fost si solutia mea initiala.
Pt. constructii eu asa cred ca o sa-l si las deocamdata, adica alt salariat, la care sa fortez fara facilitati (chiar daca tarifarul se incadreaza la facilitati). Si CO parinti la fel.
Nu are rost pentru 2 luni si pentru cateva exceptii sa ma apuc sa fac varza in program. Mai ales ca CO parinti va fi CU facilitati din 15 mai :))

Avem asa:
-pana in 15 mai CO parinti este FARA facilitati, pt. ca este decret de stare de urgenta.
-dupa 15 mai daca nu se deschid scolile (si nu se prelungeste starea), CO parinti va fi CU facilitati, pentru ca nu mai este stare de urgenta.

Nu-i asa ce este demential?

PS: Atentie ca facilitatile le-ar avea si la part-time, ca tarifarul nu scade sub 3000 ... asa ca trebuie sa fortezi/bifezi fara facilitati.
 4/27/2020 12:26:15 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@mgabi Uite asta nu stiam ! Mai bine nu spuneai ! Eram si noi fericiti o perioada.
 4/27/2020 12:26:16 PM
User is offlineMaciFla
54 posts


Re: Somaj tehnic
 (Romania)
Nu ca sa va enervez suplimentar, dar cam astea se pare ca ne asteapta, dupa informatiile pe care se lucreaza la D112.
O sa trebuiasca rectificative pe martie pentru cei care au libere pe L19 sau membrii cooperatori pe L1/2005 care beneficiaza de Oug30.
Vor fi tipuri noi de asigurati pt. L19, salariat Oug30, Indemnizatie suplimentara somaj tehnic platita de angajator, membru cooperator Oug30, sportiv ind. som. tehnic suplimentar suportata de angajator, sportiv Oug30.
L19 si membru cooperator Oug30 se declara incepand cu martie.
Pozitiile care au L19 sau Oug30 se declara pe setiunea B, Sportivii cu Oug30 pe C.
Se vor declara distinct: nr zile, baza calcul CAS, CASS pe L19 respectiv Oug30.
Modificari mai ample in sectiunea B si E3.
Nu exsta momentan o varianta finala a specificatiilor.
 4/27/2020 12:34:20 PM
User is offlinemr_api
1003 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
de ce rectificativa pt martie?nu s-a spus ca martie ramane asa pt ca somajul tehnic s-a platit incepand cu luna 4? sau se va separa si pt cei cu liber platit parinti?
 4/27/2020 12:37:28 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@MaciFla Informatiile sunt dela surse credibile sau din auzite ? In plus vrei sa spui ca pentru CA, CASS, CAM....etc vor fi pozitii disticte in declaratie fata de perioada lucrata ? Pai disticte de ce, din moment ce creanta se incaseaza in baza cererilor, listelor de salariati si a sumelor avansate ? Daca ii pun distinct CAS somaj cu cine il compara ? Voi va dati seama ce tampenii clocesc aia acolo ? Wooow !
 4/27/2020 12:47:05 PM
User is offlineMaciFla
54 posts


Re: Somaj tehnic
 (Romania)
@viorel1955
Informatiile sint de la echipa care le implementeaza. Si ei sunt la fel de "incantati" de solutii.
 4/27/2020 1:04:09 PM
User is offlinemr_api
1003 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
a aparut Anexa cu validari valabila incepand cu 04/2020 https://chat.anaf.ro/d394.nsf
 4/27/2020 1:38:52 PM
User is offlinegabi123
520 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Ce inseamna tip salariat "33 Salariat care beneficiază de indemnizația suplimentată de angajator (se declara numai in sectiunea B) din 04.2020" ?
Sa fie somajul acordat de SC din fonduri proprii ?
 4/27/2020 2:29:10 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Da, este "suplimentul" de somaj tehnic .... care nu stiu de ce l-au separat (ca doar este la fel ca per.lucrate!)

Eu nu inteleg ce trebuie trecut la B1_6 ,7, ,8 si 9 ... ca-mi da cu virgula !!!

PS: Spor la stricat si reparat si ... rabdare si tutun. Astia ne antreneaza intensiv neuronii ... doar ca este posibil sa se prajeasca inainte de a ne transforma in super-genii :)))
 4/27/2020 2:32:20 PM
User is offlinehd56fox
493 posts
2nd


Re: Somaj tehnic
 (Romania)
Da, asta inseamna articolul XI alineatul 11 :

(11) În situaţia în care bugetul angajatorului destinat plăţii cheltuielilor de personal permite, indemnizaţia prevăzută la alin. (1) poate fi suplimentată de angajator cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază
corespunzător locului de muncă ocupat, în conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Doar ca am o problema, daca a avut somaj tehnic de la buget tip asigurat 32 si daca a avut suportat de la angajator 33.
Dar daca le-a avut pe amandoua cum am eu un caz la una din firme ?
 4/27/2020 2:46:50 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
din structura:
Tipurile B1_1 se pot gasi in combinatiile :
(salariat+31+32+33, 27+35), unde 31,32,33,35 nu pot aparea decat o singura data in combinatie.

Teoretic poti sa ai un tip 1, un tip 31, un tip 32 si un 33 ... adica 4 sectiuni B1 pentru un salariat.
 4/27/2020 3:30:37 PM
User is offlinehd56fox
493 posts
2nd


Re: Somaj tehnic
 (Romania) Modified By hd56fox  on 4/27/2020 3:46:22 PM)
Da, ai dreptate. M-am cam grabit.
Deci obligatoriu se vor regasi in sectiunea B. (A nu are asemenea tipuri de angajat)
Si desi sectiunea A nu are asemenea tip de angajat, in Nomenclator 5, nu scrie ca la celelalte, ca se poate declara dor in sectiunea B.
 4/27/2020 5:41:11 PM
User is offlinenicu
292 posts
4th


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
"32 1.6 Salariat care beneficiază de indemnizația suportată din BA șomaj (cu plati ANOFM in E3) din 03.2020" pot avea plati ANOFM in E3 numai din 04.2020 si atunci cum pot declara in 03.2020 ?
 4/27/2020 8:10:32 PM
User is offlinehd56fox
493 posts
2nd


Re: Somaj tehnic
 (Romania) Modified By hd56fox  on 4/27/2020 8:54:37 PM)
La descrierea tipului de angajat 31,32,33,34 si 35 scrie "din 03.2020" desi la inceputul structurii spune ca se depune doar din luna 4 2020.
("D112 - vers D112_A7.2.2 (v7) incepand cu 04/2020 (publicat ..2020) cf.OUG30/2020 si L19/2020 ")
Dar probabil ca fiind la inceput, urmeaza mai multe modificari pana in 24.04.2020 :)
Nu prea inteleg campurile b1_8, b1_9 , de ce sunt zero pentru tip asigurat 32, ca doar este precizat in OUG 32 la acest articol chiar asiguratul 32
Deasemeni campurile b1_16 si b1_17

la b1_6 : Baza CAS : Daca B1_1=31,33 atunci B1_16>=0
Altfel B1_16=0

l1 b1_17 : Baza CASS : Daca B1_1=31,32,33,35 atunci B1_17>=0
Altfel B1_17=0

de parca pentru 32 s-ar lua numai CASS.
 4/27/2020 10:42:51 PM
User is offlineEugen Gliga
2201 posts
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Pai pana se termina nebunia asta eu o sa depun in continuare in varianta mea. Apoi, cand voi avea chef, voi face un program care extrage somajul tehnic din declaratia lunii martie si il introduce in sectiunea noua din declaratia lunii aprilie.
Cand vezi atata prostie iti pui intrebarea daca nu e vorba de teoria conspiratiei. Anul trecut, cand a fost rectificarea dupa cateva luni cu facilitatile de constructii schimbate in mijlocul lunii, am crezut ca le-am vazut pe toate si am dat vina pe prostia din PSD. Acum dam vina pe prostia din PNL. La anul probabil vom da vina pe prostia din USR si asa mai departe.
 4/28/2020 12:37:49 AM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Prostia aia de care spui domiciliaza in niste birouri populate cu incapabili cu aere de superioritate ... pe care nimeni nu-i poate scoate de acolo ( codul muncii, deh!)
Asa ca eu n-as spera prea multe indiferent cine vine la putere. Functionarimea plantata pe pile/spaga nu va pleca nici curand, nici usor!

Deci, ne punem pe treaba (noi) sa dregem busuiocul (lor), sa gasim varianta optima in nebunia asta.

Avem urmatoare date (o sa iau luna aprilie ca-i mai cuprinzatoare)... eu am inteles asa:
Co parinti (31) aprilie se trece in sectiunea B. (B1_7, B1_8, B1_9,B1_16,B1_17, B4_18 cu b1_6=0)
Som.th societate (33) aprilie se trece in sectiunea B. (B1_7, B1_8, B1_9,B4_20 cu b1_6=0)
acum vine incurcatura:
Som.th martie, incasat/platit in aprilie (32/35) .... B4_17,B4_19, E3_37-42 ...si zilele doar in E?
Som.th.aprilie, de incasat/platit in mai (32/35)i ... nu se trece nicaieri?

PS: Netul la Co parinti este calculat fara deduceri, iata: E3_12=0 pentru (E3_1=’B’ si E3_2 = 31,32)

Mi s-au innodat neuronii , o sa iau o pauza. Astept observatii.
 4/28/2020 9:44:06 AM
User is offlinecostin_mentor
723 posts
www.accessoft.ro
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
*Eugen: mi-ai luat cuvintele din gura. Exact asta credeam si eu anul trecut (ca ala a fost maximul posibil al prostiei)
 4/28/2020 10:12:16 AM
User is offlinecostin_mentor
723 posts
www.accessoft.ro
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Voi luati in calculul numarului mediu de salariati si salariatii aflati in concediu medical?
Eu personal nu fac asta, dar am intalnit programe care fac asta.
 4/28/2020 10:23:21 AM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
La care numar mediu te referi?
Ala pt. handicap? Sau pt. bilant?
 4/28/2020 10:43:45 AM
User is offlinecostin_mentor
723 posts
www.accessoft.ro
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
la cel lunar pt. handicap.
 4/28/2020 10:52:57 AM
User is offlineghircoiascamil
126 posts
www.info-expert.ro
5th


Re: Somaj tehnic
 (Romania)
eu da.
 4/28/2020 11:25:53 AM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Doar zilele de prezenta efectiva la munca (fara CM).

ordin 590/2008:
(2)Se determina numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamânal, zilele de sarbatori legale si alte zile în care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, împartita la numarul total de zile calendaristice. În efectivele zilnice nu vor fi inclusi salariatii aflati în concediu fara plata, cei aflati în greva, cei detasati la lucru în strainatate si nici cei ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate. Pentru fiecare zi de repaus saptamânal sau de sarbatoare legala se vor lua în calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a încetat în acea zi.
 4/28/2020 12:02:34 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
PS: Pe perioada CM contractul este SUSPENDAT (de drept). Aici intra conc.de boala, maternitate, carantina ... vezi codul muncii.
 4/28/2020 12:49:36 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Mai oameni buni, astia sunt nebuni sau eu am luat-o razna!
Dupa structura lor:
CAS se calculeaza pe fiecare bucatica in parte (rotunjit separat pe salariu+som.societate si separat pe COparinti , separat pe som.ANOFM)
CASS se calculeaza la totalul cumulat!

Iar in structura nu apare deducere nici pe COparinti nici pe somajul platit de societate!
Cei drept, eu in lista de CO am trecut un net calculat fara deduceri ... dar calculul pe stat l-am facut normal, doar ca cer un net mai mic.
Daca separ COparinti atunci se modifica restul de plata iar la partea lucrata creste deducerea (ca scade venitul pentru grila).
 4/28/2020 12:56:52 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Ma tot uit aici si nu inteleg mai nimic. Pana la urma poate coexista somaj platit de stat cu somaj platit de angajator ? Ma refer la acele sume suplimentare, despre care se face vorbire sau alea reprezinta altceva ? Sumele acestea suplimentare, platite de angajator, au regim fiscal normal sau au si astea vreo taina ?
 4/28/2020 1:27:28 PM
User is offlineEugen Gliga
2201 posts
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Sigur vor exista astfel de cazuri. Sa zicem ca statul plateste somaj tehnic pana la sfarsitul starii de urgenta. Insa daca societatea nu are de lucru si vrea sa tina oamenii, ii mai poate plati in continuare. Acele sume au acelasi regim fiscal ca si cele platite de stat doar ca le suporta societatea. Singura justificare pentru a evidentia separat aceste sume ar putea fi faptul ca omul primeste o suma mai mica decat salariul minim si ar trebui sa stea acasa in acel timp.
In realitate, somajul tehnic exista de mult timp in CM, doar ca el nu a fost niciodata implementat in D112.
 4/28/2020 1:46:45 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Pai asta-i si problema mea.
Somajul platit (suplimentar sau nu) de societate are teoretic regim normal si intra in venitul salarial din luna ... asa scrie la lege.
La fel CO parinti.

In D112, apar toate ca si cum ar fi FF2 ... de nu mai inteleg nimic!
Este OK daca le-ar vrea pe toate FF2, ar fi mai simplu de calculat/declarat ... mai adaugi inca o data omul si-l pontezi in CO sau somaj societate sau somaj ANOFM (bataie de cap, dar asta-i situatia)
Tradare,tradare ... dar sa stim si noi :))) !

Nebunia este cu suma de plata la contributii, ca se calculeaza/rotunjeste separat la CAS si cumulat la CASS ...

Eu am sfatuit pe cei care dau sume suplimentare sa le treaca pe alte diferente/prime ... etc ca sa mai fie discutii (unde se poate).
Dar sunt si cei cu part-time unde tot somajul este suportat de societate, iar asta ar trebui trecut pe cod 33 se pare , dumnezeu stie de ce!

Imi storc creieri de ieri sa gasesc varianta corecta pentru ca in cateva zile incep sa faca statele si sa dea banii si nu stiu cum naiba sa le calculez!
 4/28/2020 2:23:30 PM
User is offlinecostin_mentor
723 posts
www.accessoft.ro
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
viorel1955*: In cazul unui salariat cu salariu de baza = 10.000 aflat in somaj tehnic, 75% = 7.500 indemnizatie somaj tehnic platita astfel: 4072 de la stat si 7500 - 4072 = 3428 platita de societate,
 4/28/2020 2:55:54 PM
User is offlineEugen Gliga
2201 posts
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Nu ar trebui sa fie nicio deosebire intre somajul tehnic platit de angajator si cel de stat. Faptul ca cel de stat se incaseaza este doar un caz particular iar sumele se inregistreaza la venituri din subventii.
Daca dai sumele suplimentare pe alte drepturi, trebuie sa-l pui pe om sa-si faca cerere de concediu fara plata si sa-l suspenzi din revisal.
Inca o problema care apare este faptul ca la inceputul lunii, cand faci statele de plata trebuie sa le faci pe ambele luni. Pe luna trecuta pentru timpul lucrat si pentru luna in curs ca sa poti plati somajul tehnic din luna precedenta pe care urmeaza sa-l incasezi in luna curenta.
Eu am avut rezolvata in program problema cu rotunjirile, pentru ca m-au obligat mai demult niste firme care lucrau cu proiecte si fiecare persoana avea mai multe contracte iar beneficiarii solicitau state de plata separat pentru fiecare proiect. Solutia a fost destul de complicata. In timpul calculului creez un cursor in care cumulez veniturile pe CNP, si de fiecare data cand intalnesc acelasi cnp fac calculul CASS pe total venit apoi fac diferenta fata de calculul precedent.
 4/28/2020 2:56:42 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@eugen:
Art.XI
(1) Pe perioada stării de urgență ....

Un regim fiscal diferit (FF2, fara facilitati) se aplica DOAR pe perioada starii de urgenta, altfel au regim normal, ca orice venit salarial. De aceea au si dat exceptiile de la CF in ordonante.
La fel CO parinti care are regim fiscal diferit doar pana pe 15 mai, dupa 15 mai ar fi cu facilitati ???? Ca scolile tot inchise vor fi si mai este pana la vacanta.

Zici ca i-a scos cineva de la casa de nebuni (un nebun arunca o piatra ....).
 4/28/2020 3:02:25 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Hai sa lucram mai aplicat ! Aici avem declaratia foarte aproape de cea finala probabil ! Download dela adresa :

http://www.mediafire.com/file/5jjzrn94orzubvu/D112_anaf.rar/file
 4/28/2020 3:03:45 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Furam si noi odata startul !
 4/28/2020 3:14:17 PM
User is offlineEugen Gliga
2201 posts
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
 costin_mentor wrote: viorel1955*: In cazul unui salariat cu salariu de baza = 10.000 aflat in somaj tehnic, 75% = 7.500 indemnizatie somaj tehnic platita astfel: 4072 de la stat si 7500 - 4072 = 3428 platita de societate,


Eu nici nu m-am gandit la cazurile astea pentru ca nu am avut pana acum. Chiar nu vad cum s-ar putea putea raporta aceste diferente decat ca alte drepturi. Eu am avut in vedere doar cazurile de somaj tehnic platit de societate.
 4/28/2020 3:34:36 PM
User is offlineEugen Gliga
2201 posts
1st
Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Nu am inteles exact, zilele suspendate din motiv de somaj tehnic sunt din luna in care se face declaratia sau din luna pentru care se face plata.

 4/28/2020 4:01:19 PM
User is offlinehd56fox
493 posts
2nd


Re: Somaj tehnic
 (Romania)
Vad ca la b1_5 (Baza CAM) sunt veniturile de la Legea 19 , dar si veniturile suuplimentare suportate de angajator conform OUG32.
Pana acum nu erau. Stiam ca nu plateste CAM la ele.
 4/28/2020 4:15:15 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@hd56fox Tot ce plateste angajatorul se impoziteaza normal (cu deducere sau facilitati dupa caz) ! Asa am inteles eu !
 4/28/2020 4:22:20 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
@costin_mentor Acuma Costine, cat de prost sa fie ala care sa suplimenteze veniturile salariatului, in mod oficial, ca sa plateasca toate alea si sa-i mai ramaie si salariatului ceva ? In vremurile astea ? Nu cred ca acel camp va fi complectat vreodata de cineva !
 4/28/2020 4:51:33 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Uite ca eu am cazuri (firma cu multe pcte de lucru si plati pe card ... totul este prin banca, nu exista operatiuni cash)

@hd56fox: CAM-ul este scutit doar pentru partea subventionata (lit. (1) , nu si pt. pct.(11) care-i cu partea firmei)
Daca citesti pct(11), ai sa vezi ca "suplimentul" nu face parte din sumele de la (1) , adica la (1) intra doar subventia.

Daca va uitati la E3_11 si 12, o sa vedeti ca avem inclusiv deduceri (asa cum scrie si la lege) pentru toate in afara de 32 (adica subv.somaj) in softul A si ... surpriza!!! ... toate in afara de 31,32 (sic!) in structura!!!
 4/28/2020 9:09:49 PM
User is offlinehd56fox
493 posts
2nd


Re: Somaj tehnic
 (Romania) Modified By hd56fox  on 4/28/2020 9:11:35 PM)
@mgabi
In structura :
E3_11=0 pentru (E3_1=’B’ si E3_2 = 32)
E3_12=0 pentru (E3_1=’B’ si E3_2 = 32)
E3_13=0 pentru (E3_1=’B’ si E3_2 = 32)
Doar pentru 32 , nu si pentru 31 .
oate te-ai grabit ca si mine mai sus ?
Sau, iar sunt in greseala . :)
 4/28/2020 10:15:40 PM
User is offlineMaciFla
54 posts


Re: Somaj tehnic
 (Romania)
S-au schimbat fata de structura de ieri. Acum e 0 doar pt.32, conform legii.
 4/29/2020 2:06:46 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Da, asa este, au corectat conform legii si a ramas doar 32 fara deducere.

Asta inseamna (teoretic) sa fragmentam deducerea/impozitul proportional cu sumele impozabile cand calculam D112.

 4/29/2020 8:34:23 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
La Baza Somaj ce intra ? Doar partea lucrata ?
 4/29/2020 8:37:15 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Ma gandesc ca pentru fiecare suma din categoria somaj o sa fie cate o Sectiune B1. Acuma nu stiu daca E3 o sa fie comuna ?
 4/29/2020 10:35:42 PM
User is offlinehd56fox
493 posts
2nd


Re: Somaj tehnic
 (Romania)
Daca intra doar partea lucrata, mie imi da eroare la pozitiile 31,32,33. Banuiesc ca e3 este pentru fiecare tip nou introdus (31,32,22), plus o pozitie , cea normala .
Deocamdata de 35 nu m-am ocupat. Oricum dau dintr-o greseala in alta, dar am zis sa mai aprofundez si apoi sa postez ce probleme intampin.
Cred ca azi au facut toti cam la fel. Nu prea a fost animatie pe site.
 4/29/2020 11:15:23 PM
User is offlineviorel1955
830 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Mai fratilor, eu am intrat in gard si am nevoie de un branci ! Asa cum se vaita si @hd56fox, avem perioade mixte lucrat+somaj stat ! Daca selectez tip asig=1 (Salariat) pot inregistra in B1 ce am lucrat ! Daca selectez 32 s-a dus naibi lucratul dar nici pentru 32 nu pot sa povestesc nimic pentru ca toate sunt cu referire la 31,35 !! Am zis ca un B1 (cu tip asig=1) sa fie pentru lucrat si un alt B1 (cu tip asig=32) dar acelasi lucru, nu ma lasa sa scriu mai nimic acolo !!! In plus nici E3 nu pot sa o dublez pentru ca deasupra lu E3 e un mesaj care spune ca "E3 e unic pentru o selectie A sau B cu exceptia veniturilor din alta perioada". Cum se lucreaza frate cu sectiunile astea ca simt ca inebunesc ? Cum inregistrez si LUCRATUL si STATUL DEGEABA IN SOMAJ ???
 4/30/2020 9:39:16 AM
User is offlinegabi123
520 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Si eu am pus in acelasi stat cu lucratul concediul parinti si somajul/sc (31,33) Acum sunt nevoit ca in 112 sa scad din baze si creante tot sumele aferente 31,33 si sa le trec in inregistrari separate tip B
Seciunea E3 este unica pe tip salariat deci poate merge 1-1 cu asiguratB1 ptr tipurile 1,25,26(cele mai frecvente),31,32,33
 4/30/2020 11:24:27 AM
User is offlinehd56fox
493 posts
2nd


Re: Somaj tehnic
 (Romania)
Incerc sa fac niste precizari din ceea ce am experimentat pana acum, lucrand la declaratie.
Poate ar fi bine sa editam aceste observatii cu ceea ce credeti ca nu e corect, sau sa
aducem si alte precizari si sa ramana corect, sa fie mai usor de citit pentru fiecare,
sa nu ne intindem pe atatea pagini. Am putea atunci sa nu ne repatam.

O sa pun in paranteze si tip angajat.

1. Inteleg ca pentru fiecare suma gen somaj tehnic buget(32), somaj angajator(sume suplimentare)(31)
si suma din L19(31) se face cate o pozitie separata in asiguratB1 si in asiguratE3.

2. Somajul tehnic buget(32) e considerat de tip FF2, restul de tip FF1 ?

3. Somajul tehnic angajator(33) si suma L19(31) au deduceri si trebuie precizate in E3_12.
(nu sunt excluse explict ca 32 : E3_12=0 pentru (E3_1=’B’ si E3_2 = 32)
Deci si pentru somajul angajator ar trebui facuta o proportie in ceea
ce priveste deducerea ?
Alta complicatie daca e sa fim corecti pana la capat ar fi:
daca angajatul are doar una din cele doua sume, si nu are zile lucrate, numar persoane
intretinere ar trebui puse la una din pozitiile din E3_11 aferente acestore sume.

4. La tip angajat 32(somaj tehnic buget) b1_6=0 si b1_7 =0 si cu toate astea da mesaj
ca este asigurat si b1_10 (baza de calcul somaj) este 0.
Inseamna ca trebuie trecuta somajul tehnic buget la b1_10 ?
Deocamdata asa am scapat de atentionare.

5. De ce veniturile scutite si impozitul scutit este scos doar asupra venitului din somaj
tehnic buget si L19 (31 si 32)? (randurile de la e3_18 la e3_19, respectiv e3_32,e3_30,...)
Din cate stiu , nu vad de ce ar fi scutite sumele de pe codul 33 si 35, pentru ca
s-a tot scris aici ca nici cei din IT,handicap, constructii nu beneficiaza de scutiri pe
perioada de urgenta.

Daca am gresit pe aici pot corecta, sau adauga altele.
Daca cineva doreste sa preia initiativa, poate copia textul si modifica corespunzator.

Multumesc.

 4/30/2020 1:51:29 PM
User is offlinemgabi
1094 posts
1st


Re: Somaj tehnic
 (N/A)
Eu incerc deocamdata asa:
1.Da (cate o sectiune pentru fiecare tip de venit: 1,31,32/35,33)
2.Da (adica in afara de 32, toate au deduceri ... cu o rezerva la 35-cooperatori, n-am studiat inca)
3.La fel fac si eu, proportie pe deduceri, dar eu trec acelasi nr. de persoane in intretinere la toate sectiunile, mai putin 32 unde nu exista deducere.
4.Da, si eu pun baza somaj, pentru ca este asigurat la somaj pe aceasta perioada (la 32), ca si la CCI, chiar daca nu plateste CAM.
5.Asa este conf.legii. Sunt scoase de la scutiri doar sumele platite de stat (somaj-32 si CO parinti-31) si doar pe perioada starii de urgenta. Restul raman cu facilitati. Insa nici 35 n-ar trebui ... aici mai vedem.

Cu rotunjirile mai am de testat, CAS pe bucati si CASS pe total!
 4/30/2020 1:55:06 PM
User is offlinehd56fox
493 posts
2nd


Re: Somaj tehnic
 (Romania)
@mgabi
5. Spui ca sumele de la 33, pot avea facilitati la constructii, de exemplu ?
  Raportari pentru Institutii publice  Legislatie  Somaj tehnic...

Search  Forum Home         

 Google Ads Minimize

    

Copyright 2002-2013 Profox   Terms Of Use  Privacy Statement